Verdichting in Elversele

11 November 2018

Verdichting in Elversele

Iedereen die wat bezig is met ruimtelijke ordening en urban planning is het volmondig eens met de visie van de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck, dat er in de kernen een verdichting nodig is. Hierdoor wordt de bouwdichtheid vergroot door compacter en meer in de hoogte te gaan bouwen. Hierbij wordt echter wel heel duidelijk vermeld dat dit enkel in de kernen is, zoals bijvoorbeeld Temse centrum. De buitengebieden moeten zoveel mogelijk hun landelijk en dorps karakter weten te behouden.

Nu is er in Elversele een bouwaanvraag goedgekeurd voor fase1 van een 2-delig project gelegen tussen de Bokmolenstraat en de Sint-margrietstraat. Een korte samenvatting van het project: 23 woningen. Jawel, 23 woningen… en 50 parkeerplaatsen, jawel, 50!

 

De beperkte grootte van de percelen, wordt gecompenseerd door een grote bouwdichtheid: de huizen worden aan elkaar geplakt, waardoor je op een muur van steen kijkt en er verder in de hoogte dient gebouwd te worden. De huizen zullen 11m nokhoogte tellen: dit vertegenwoordigt: gelijkvloers, 2 verdiepingen en een zadeldak. Deze compacte manier van bouwen past niet in het landelijk en dorps karakter van Elversele.

 

Het contrast met de bestaande woningen vandaag, kan niet groter zijn, zie hieronder:

Waarom wil men zo compact bouwen, simpel: meer huizen = meer inkomsten voor de projectontwikkelaar. Maar waarom gaat ons gemeentebestuur blindelings mee in een dergelijke aanvraag? Opnieuw is er een duidelijk gebrek aan visie of plan voor een dorp als Elversele, waar dergelijke bouwdichtheid elk dorpskarakter volledig teniet doen.

Verder hebben we grote bemerkingen met de verkeersoverlast, die veroorzaakt zal worden door dit project. 50 wagens extra die allemaal via de Dorpstraat, vandaag al belast door sluipverkeer, hun weg moeten vinden naar de N41. En dan spreken we nog niet over de té kleine parkeerplaatsen aan de woningen zelf, waardoor auto’s deels op straat moeten staan.

 

De waterhuishouding zal zeker in het gedrang komen. Bewoners hebben er ons attent op gemaakt dat na een fikse regenbui, de wei waar dit project gepland staat, blank staat. Indien 90% van de huidige waterdoorlating via de bodem, verhard wordt door beton, kan het water niet in de bodem dringen en zal het een weg zoeken naar omliggende woningen.

 

Conclusie: dit project hoort niet thuis in Elversele. We zijn geen tegenstander van een bebouwing op die locatie, maar voorstander van één die past in het dorpskarakter van Elversele zonder een dergelijk grote impact op de omgeving.