Pleidooi voor een leefbaar Temse

07 Oktober 2018

Pleidooi voor een leefbaar Temse

Door: Liesbet Verest Nadat ik een tiental jaar geleden een te renoveren huisje had gekocht in het charmante Temse, werd ik elk jaar meer en meer geconfronteerd met de toenemende verkeersdrukte en het verdwijnen van open ruimte. De straat oversteken is soms een heel avontuur met onzekere afloop. Met de fiets is het centrum een hindernissenparcours waarbij je longen gevuld worden met alles behalve zuurstof. Dit maakt dat ik me met veel enthousiasme engageer voor projecten als Airbezen (2017)  en voor het recente Curieuzeneuzen. Want is meten niet weten?

Het Airbezen project wilde de uitstoot van het aan verkeer gerelateerd fijn stof in kaart brengen. Dit stof is afkomstig van de remmen, banden en uitlaat. Uiteraard dat fijnstof ook nog door andere elementen veroorzaakt wordt zoals land- en tuinbouw of verwarming van huizen. Fijn stof dringt tot in de longen en zet zich daar vast. Onnodig te zeggen dat dit zeer schadelijk is voor onze gezondheid.

Het Curieuzeneuzen project had als doel stikstofdioxide in de lucht te meten. 61% hiervan komt uit het verkeer. Een te hoog gehalte aan NO2 in de lucht heeft een direct effect op onze gezondheid.

Het verbaast wellicht niemand dat de meetresultaten van beide projecten vooral voor het centrum van Temse ondermaats zijn. De leefbaarheid van Temse in het algemeen en onze gezondheid in het bijzonder staan onder enorme druk.

We kunnen niet langer onverschillig blijven en het als een “ver van mijn bed” verhaal blijven beschouwen. Onlangs hoorde ik bij een verkiezingsdebat buiten Temse dat er een partij trots was op het feit dat ze van plan waren filters te installeren in de scholen. Zo konden de kinderen in zuivere lucht les volgen. Dat diezelfde kinderen na schooltijd in een zwaar vervuilde omgeving eten, slapen en spelen leek hen minder te deren. Laat het in Temse niet zo ver komen. Laat ons een gezonde en toffe leefomgeving als prioritair beschouwen. Een leefomgeving die met en door de inwoners kan gerealiseerd worden.

Mijn wensen zijn meer concreet en meer actueel dan ooit:

  • Meer groen in de straten. Niet alleen maakt dit je straat leuker, maar ook gezonder. Meer bomen, struiken, geveltuinen, bloemen
  • Degelijk mobiliteitsplan met een autoluwe kern.
  • Meer aandacht voor fietsers en voetgangers door de aanleg van fietsstraten en goed onderhouden voetpaden.
  • De maximumsnelheid in de kern verlagen tot 30km/u met verkeersremmende maatregelen. Met een strenge aanpak voor zij die zich wanen op een autosnelweg door strenge snelheidscontroles en het invoeren van slimme camera's .

 

Het mocht leuk zijn als burgers en politiek na 14 oktober kunnen samenzitten om bovenstaande punten te realiseren. Zo kunnen we werk maken van een menselijker, eerlijker en vooral gezonder Temse.

Wil je de cijfers nalezen voor Temse? Op www.airbezen.be en op www.curieuzenneuzen.be vind je meer informatie over de metingen en over de gevolgen van luchtvervuiling.