Proefperiode voor fietsparkeerplaatsen

29 Maart 2019

 Proefperiode voor fietsparkeerplaatsen

Fietsparkeerplaatsen

Op de gemeenteraad van oktober 2018 hielden we een pleidooi om in de onmiddellijke nabijheid van handelszaken twee autoparkeerplaatsen te vervangen door fietsparkeerplaatsen, teneinde het fietsend winkelen te stimuleren.

Op de gemeenteraad van 25 februari 2019 stelden we de vraag of er bij de heraanleg van de Antwerpsesteenweg in Tielrode en de Dorpsstraat in Elversele plaats voorzien wordt voor dergelijke fietsparkeerplaatsen. Concreet dachten we aan de bakkers Anné en La Tartine in Tielrode.

Schepen voor mobiliteit Lieve Truyman antwoordde:  “In de Gentstraat kunnen twee fietsbeugels in lengte langs de etalage worden ingepland, maar er wordt nog overlegd met de handelaars. Een studiebureau is bezig met de opmaak van een omgevingsvergunning voor de ruime omgeving van de Antwerpsesteenweg, daarna kan een opdracht worden uitgeschreven”.

Om deze nieuwe voorstellen een kans te geven, stellen we nu voor om een proefperiode in te voeren, waarbij mobiele (dus verplaatsbare, wegneembare) fietsenstallingen aangelegd worden op locaties die hiervoor in aanmerking komen.

Indien een dergelijk project succesvol is, dan kan er overgegaan worden tot een definitieve vaste fietsenstalling.

In Aarschot heeft men dit reeds gedaan. Hierbij het artikel uit HLN van 7 maart 2018:

 

De stad Aarschot heeft twee mobiele fietsenstallingen gekocht. Het doel is om ze in te zetten op een locatie waar nood is aan een fietsenstalling. Inwoners mogen zelf plaats-suggesties doen aan het stadsbestuur. Een eerste werd nu, op vraag van een bewoner, geplaatst op de Bonewijk.

“Dat meer en meer Aarschottenaren zich met de fiets verplaatsen, kunnen we alleen maar toejuichen”, zegt schepen van Mobiliteit Gwendolyn Rutten (Open Vld). “Door te starten met proefopstellingen willen we vermijden dat er fietsenstallingen staan die nauwelijks gebruikt worden. Als dat het geval is, kunnen we de stalling eenvoudig verplaatsen.”

Concreet heeft de stad er twee aangekocht: één in de vorm van een auto en één in de vorm van een fiets. Het stadsbestuur wil van de inwoners te weten komen waar ze zo’n fietsenstalling wensen. Alle suggesties zijn welkom, mail naar senne.janssens @aarschot.be (GMA)

image3.jpg

Schepen van Mobiliteit Gwendolyn Rutten (Open Vld) bij een van de mobiele fietsenstallingen.

© Foto Stad Aarschot-Repro Bollen.

 

We mogen niet te zuinig zijn met parkeerruimte voor fietsers, want er verschijnen meer en meer bakfietsen in het straatbeeld. Een stadsfiets kan je nog relatief makkelijk ergens kwijt als de fietsstallingen bezet zijn, maar een bakfiets is langer en breder. Als die op de stoep moet geplaatst worden, zorgt hij voor hinder voor de anderen.

In Gent voorziet men in de nieuwe fietsstallingen minimaal één parkeerplaats op de vijf voor de bakfietsen (zie foto onder).

image1.jpg

Kan het gemeentebestuur het op deze manier aanpakken?